”…fick veta att här var det viktigaste att de personliga egenskaperna matchade.”

Martin Jansson är platschef hos HZ Bygg. Han är en ordningsam och strukturerad småbarnspappa som arbetar med såväl ett strakt driv som ödmjukhet inför varje projekt.

Möt HZ Byggs nya platschef

Martin är trettioett år och bor med sin sambo och två söner i en villa på landet utanför Norrtälje. Han är i grunden utbildad glasmästare med mästarbrev. De senaste åtta åren har han arbetat med sälj inom byggbranschen, från styckegods till försäljning av hela entreprenader. Därmed skaffat sig en god erfarenhet inom branschen innan han landade som platschef hos HZ Bygg.

ÖPPENHETEN GAV FÖRTROENDE

Som tidigare entreprenör för HZ Bygg var han redan ett känt namn hos företaget och de trivdes med varandra. När en av platscheferna skulle flytta berättade en projektledare för Martin att dennes tjänst skulle komma att bli ledig. Efter ett par dagar frågade Martin projektledaren om han hade menat att han borde söka tjänsten. Det menade han naturligtvis. Då Martin såg detta som en dynamisk, rolig och utmanande roll, där man växer som person sökte han tjänsten som platschef.

– Det mest avgörande var när jag träffade vd Johan Zillén och projektledare Linus Leino och var helt öppen med att jag inte hade erfarenhet av det dagliga arbetet, men fick veta att här var det viktigaste att de personliga egenskaperna matchade”, berättar Martin och fortsätter: 
– Jag gillade öppenheten och ärligheten hos HZ när de diskuterade tjänsten. De gav en klar bild av företaget, både positiv och negativ, de sopar inte under mattan utan vågar visa vad de kan förbättra.

Martin understryker att det finns en tydlighet kring vilken storlek på byggbolag de är och vilka begränsningar de har. Men att målet är att hålla hög kvalitet och utvecklas inom sitt område. Kort sagt, ett verklighetsförankrat företag.

EN DYNAMISK ROLL FÖR EN NYFIKEN OCH VETGIRIG PERSON

Martins arbetsdagar består nu i början av att lära sig verksamheten och hur systemen de arbetar i fungerar. Det är mycket nytt men också väldigt kul. Kollegorna förväntar sig inte att han ska kunna allt från början utan de löser uppgifterna tillsammans när det behövs.

En platschefs dagar kan se väldigt olika ut och just nu arbetar Martin mycket med praktiska detaljer i projekten såsom att se till att det finns etablering i form av bodplatser, el, vatten och att all dokumentation är i sin ordning.
God kommunikation är A och O som platschef, enligt Martin. Alla arbetsuppgifter kräver att man kan kommunicera väl mellan olika parter, för att säkerställa att man tänker lika och når målbilden i projektet. Då arbetet ofta kräver mycket detaljkunskap behöver man ha förmågan att vara tydlig så att motparten kan komplettera om det är något man inte kan, och inte vara rädd för att ta in kompetens från andra.

– Man behöver vara vetgirig och villig att lära för att kunna djupdyka i en uppgift, eller att vara förutseende och ducka för eventuella problem som kan uppstå längre fram, säger Martin, som ser sin roll som dynamisk i förhållande till typ av projekt, kompetens och entreprenadform.

Sin fritid ägnar Martin gärna åt att umgås med sina barn och sambo, spela golf (där han även hoppas på att få med barnen), träning på gym samt god mat och dryck med familj och goda vänner.

Viktiga egenskaper i sin roll som platschef kokar han slutligen ner till fyra hörnstenar: Planering, Kunskap, Vetgirighet och Ödmjukhet inför uppgiften.