”…jag lägger mycket stolthet bakom mitt arbete för att det ska bli så bra som möjligt.”

Linus är snickaren som växte upp i Gottsunda och arbetar idag som projektledare på HZ Bygg. Emellertid var Linus intresse för fordon betydligt större än bygg. Likväl har han alltid gillat att arbeta praktiskt och har sedan ung ålder ett sinne för både siffror och matematik. 

Linus arbete är stimulerande

KOMPISAR HJÄLPTE LINUS ATT VÄLJA RÄTT

När Linus stod inför valet av gymnasieinriktning, var det många kompisar som valde bygglinjen. Linus som själv var skoltrött kände att ett praktiskt yrke skulle bli ett bra val. Så han gjorde kompisarna sällskap vilket visade sig vara helt rätt val för Linus. I början var tanken först att bli målare, men efter att ha provat på snickeri föll valet på det. Efter gymnasiet arbetade Linus på några år som snickare innan det blev dags för vidarestudier. 

– Jag gick en KY-utbildning som hette Produktionsledare husbygge, berättar Linus.  

Linus hamnade rätt och studierna öppnade upp nya vägar. Vilket innebar att han snabbt blev arbetsledare på REKAB Entreprenad. Han fick efter det förtroendet och ta sig an utmaningen som platschef och senare entreprenadingenjör. 

Efter att REKAB blev uppköpta av Veidekke upplevde Linus att det blev en lite för stor organisation som inte passade honom riktigt.

– Det gick snabbt. För nästan i samma veva fick jag chansen att bli delägare i PR Bygg. Ett byggbolag som sedan köptes upp av HZ Bygg år 2018, berättar Linus. 

NÄRVARO OCH ENGAGEMANG ÄR VIKTIGT I BYGG

Genom åren har Linus samlat på sig viktiga erfarenheter och kunskaper från sina olika roller i branschen. Idag arbetar Linus i huvudsak som projektledare och emellanåt som platschef. 

– Det som skiljer dessa roller åt är att som platschef kan det dyka upp mer oförutsägbara problem, jämfört med projektledarskapet som går att planera lite mer. Jag trivs med den variation som rollerna innebär, berättar Linus. 

Idag arbetar Linus mycket mer administrativt vilket gör att han tycker det är roligt att få komma ut på byggena. Det är viktigt för honom att vara på plats ”där saker händer” och vara nära kollegorna på bygget.

Linus berättar att när han lämnar över något bra till kunderna får han en fantastisk känsla. 

– Mitt jobb är väldigt stimulerande. Det handlar om så många olika saker – från administration till att vara ute på bygget och lösa saker på plats. Jag gillar den kombinationen, berättar Linus. 

Linus är väldigt effektiv, noggrann och lägger stort fokus i att lösa problem som han möts av.

– Jag är väldigt noggrann, ibland kanske lite väl noggrann. Nästan så att det kan bli lite jobbigt för kunden. Dock lägger jag mycket stolthet bakom mitt arbete för att det ska bli så bra som möjligt, berättar Linus med ett leende.

Att vara effektiv och strukturerad i Linus yrke kommer inte bara av sig själv. Det är svårt och utmanande att fastställa en hög effektivitetsnivå. Likväl arbetar Linus med flera olika tillvägagångssätt för att strukturera sitt arbete.

Själv arbetar jag med listor på saker ”att göra”. Jag markerar saker att göra med färg i min Outlook utifrån hur viktiga saker är och prioriterar utefter det.  Väldigt ofta dyker det upp oförutsedda saker man måste ta tag i direkt och släppa allt annat så planeringen spricker.

Linus med sin dotter på restaurangbesök i Uppsala.

FORTSÄTTER SNICKRA PÅ HEMMAPLAN

När Linus inte arbetar, har han ofta en hammare eller golfklubba nära till hands. 

– Jag och familjen köpte ett hus för några år sedan. Det var ett riktigt renoveringsprojekt som jag fixar och pysslar mycket med. Det är avkopplande att snickra utan tidspress. Då trivs jag som allra bäst, säger Linus. 

Linus spenderar en del tid av den varma delen av året på golfbanan. Han har siktet inställt på att ta upp sitt intresse för fordon igen. 

– Jag har spanat på en ny motorcykel. Kanske kan det bli en sådan investering under sommaren, berättar Linus förväntansfullt.