Snickaren från norr blev platschef hos HZ Bygg

John Nilsson kommer ursprungligen från Kalix. Där arbetade han bland annat som snickare till 2008 då han flyttade de drygt nittio milen till Uppsala för att spela bandy i Sirius. Han kom då att arbeta som tjänsteman hos PR Bygg. När PR Bygg köptes upp av HZ Bygg fortsatte resan som platschef där.

Det flexibla och dynamiska arbetet som platschef passar John väldigt bra. Han berättar att jobbet innefattar allt från kontorsarbete till att springa på byggen och att se till att produktionen rullar. Under den senaste tiden har han arbetat med två nyproducerade förskolor. Den ena är färdigställd och ligger i Österbybruk. Den andra ligger i Östhammar och är under byggnation.

Platschefen håller i trådarna

Som platschef hos HZ är man hela tiden spindeln i nätet, den som ska hålla i alla trådar och samtidigt ha förmågan att låta medarbetarna göra sitt jobb. Det viktigt att kunna bygga bra relationer och ha ett långsiktigt tänk. Målet är att arbetet ska utföras smidigt och med så få problem som möjligt. Därmed krävs förmåga att ligga steget före, ha planeringen klar och kunna instruera.

Med engagemang, vilja och lyhördhet når man långt

Att kunna vara en tydlig ledare och trivas med rollen som spindeln i nätet är en förutsättning för att bli en bra platschef, tycker John. Vidare är det viktigt att uppehålla ett engagemang och en vilja att bli bättre, samt ha en tydlig struktur och vara lyhörd. ”Jag kräver inte att snickarna ska kunna allt, men ha en vilja att utveckla sig på jobbet. Då måste man själv som ledare vara beredd att gå före”, fortsätter han.

På HZ Bygg uppmuntras detta också och kommunikationen mellan medarbetarna är en viktig del av helheten.

Aktiviteter och idrott står högt på listan utanför jobbet – då John tycker om att ägna sig åt sport i olika former, gärna i sällskap av familj och vänner. Det kan handla om allt från att titta på Formel 1 och fotboll till att ge sig ut på golfbanan eller spela padel och innebandy.

”Jag är en riktig sportnörd”, säger John, med glimten i ögat.