Flydde från Syrien till Uppsala – nu träarbetare på HZ Bygg

Samtidigt som det syriska inbördeskriget och terroristorganisationen IS bredde ut sig över Syrien flydde Abdal Bajbo. Som sjuttonåring korsade han Medelhavet och kämpade sig genom skogar och över landsgränser till Sverige. Sex år senare är han full med självförtroende och fick nyligen sitt yrkesbevis som träarbetare. Han arbetar idag som snickare.

Abdal Bajbo, även kallad Abbe, är född och uppväxt i staden Latakia, som ligger i västra Syrien vid Medelhavet. Han var tolv år när det syriska inbördeskriget började och diktatorn Bashar Al-Assad startade krig mot sitt eget folk. I Syrien är det obligatoriskt att göra militärtjänst när man fyllt 18 år, vilket innebär att man börjar kriga för regimen mot den syriska befolkningen.

– Det är hemskt. Man måste börja kriga mot sitt eget folk, demonstranter, oskyldiga barn, kvinnor som bor i sina hus. Bomba folk som lever sina liv i  sina egna hus, säger Abdal.

Sedan började terrororganisationen IS dyka upp, och som sjuttonåring bestämde sig Abdal för att på egen hand fly Syrien.

– Jag avskyr IS och deras ideologi och människosyn. Rädslan var stor att de skulle ta över min hemstad och jag ville inte vara i närheten av dem, berättar Abdal.

Abdal flydde ensam, först till Turkiet där hans ena syster bodde och efter en kort och slitsam tid beslutade han sig för att ta sig till sin andra syster som var i Sverige.

Hela den långa resan till Sverige gick, som för andra migranter, genom skogar, över hav och gränser. Han lever fortfarande med svåra minnen från resan. Ett hemskt minne Abdal brottas med är när han mitt i natten flöt omkring långt ute i medelhavet med andra migranter efter att deras flyktingbåt fått punktering. Abdal klarade sig eftersom han kunde simma. Däremot minns han rädslan att han inte skulle hinna hjälpa de kvinnor och barn som inte kunde simma.

Abdal har dock fina minnen också från flykten. Han berättar med värme i rösten om när han satt hungrig, trött och ensam på ett torg någonstans i Grekland. En grekisk familj frågade om han behövde någon hjälp. Han tackade nej, men den grekiska familjen stod på sig. Till slut fick de med honom hem, vilket satt sig som ett varmt och oförglömligt minne.

– ­Det var jobbigt när jag satt där ensam. Att den familjen valde att stanna kvar. Att de inte gav med sig trots att jag hade tackat nej. Jag är så tacksam att de stod på sig och hjälpte mig, berättar Abdal.

Framme i Sverige

Abdal kom till Sverige 2015, ett år efter att han valde att fly från Syrien. De första månaderna i Sverige var han bosatt i Trelleborg. Därefter flyttade han till Järlåsa, en landsort strax utanför Uppsala, för att efter cirka ett år i Sverige hamna i Uppsala.

Det första året i Sverige fokuserade han på att lära sig språket och arbetade med diverse ströjobb. Eftersom han alltid hade tyckt om att bygga sökte han till bygglinjen och kom in. Andra året var det dags att välja inriktning, snickare eller målare. Han valde att bli snickare.

Lärare ringde HZ Bygg

Under studietiden var det svårt att komma ut på den obligatoriska praktiken då byggbranschen var inne i en lågkonjunktur. Det medförde att hans första praktik på ett byggföretag avbröts i förtid då det var brist på jobb.

En lärare på skolan gav dock inte upp, utan kontaktade HZ Bygg som var pigga på att erbjuda Abdal en praktikplats. Han fick sin praktik tre veckor innan skolavslutningen. Efter praktiken blev Abdal erbjuden anställning som lärling hos HZ Bygg, som såg hans potential, vilken han accepterade.

Flera olika handledare

– Första dagen kändes väldigt bra. Jag hade redan träffat mina kollegor och de var trevliga och snälla. Så det var inte några konstigheter, berättar Abdal.

Under lärlingsperioden får lärlingar oftast följa endast en handledare. Men Abdal fick möjligheten att följa flera olika handledare på ett flertal byggprojekt, vilket han tycker är positivt.

– ­Jag föredrar att gå med flera olika hantverkare framför att endast gå med en och samma handledare. Det har gett mig större erfarenhet och bredare kunskap på olika arbetssätt, tekniker och tillvägagångsätt, säger Abdal.

Efter att han startat sin lärlingsperiod i mitten av 2020 fick Abdal slutligen sitt yrkesbevis som träarbetare 16:e maj 2022.

Bygge har alltid varit rätt

Abdal har alltid tyckt om att bygga och tycker att det ligger i hans natur.

– Jag tycker nästan att allting är roligt. Just nu tycker jag nog mest om att sätta fasad, panel och knutar, speciellt när solen skiner. Bygga altan är också roligt. Att se någonting skapas framför mig, och av mig, är mäktigt. Det är en speciell känsla.

Han berättar vidare:

– Jag gillar variationen av de olika momenten som finns. Det var därför jag valde snickeri. Det kan ibland vara arbete med golvet, taket, väggen eller fasaden. Det är ett väldigt varierat yrke. Jag tycker om mitt arbete väldigt mycket och tycker det är roligt att vakna upp för att arbeta.

Positiv till byggbranschen

Han är positiv till byggbranschen, som kan upplevas ha en hård och brysk kultur. 

– Jag tycker byggbranschen är väldigt bra. Kombinationen av att träffa nya människor och kollegor och att hantverkare arbetar tillsammans är häftig. Alla samarbetar och förstår varandra. Rörmokarna förstår snickaren, snickaren förstår plåtslagaren.

– Det har alltid funnits fantastiska byggare vilket jag ofta ser om man ska renovera en byggnad. Då jag kan se vad tidigare hantverkare har gjort, har jag tänkt att den som gjorde detta var riktigt duktig. Att få uppskatta deras hantverkeri, det är härligt, berättar Abdal.

Glädje och sunt förnuft på arbetet

– Jag försöker alltid att vara glad. Det smittar av sig på kollegorna när man är glad. Stämningen på arbetet blir mer positiv om man själv är positiv. Sedan, att jag älskar mitt jobb gör det inte sämre, säger Abdal.

Arbetsmässigt försöker Abdal att ta hand om sig själv och sin kropp genom att arbeta smart ur ett hälsoperspektiv. Han försöker använda sig av de hjälpmedel som finns för att slippa slita ut kroppen genom att bära tungt eller arbeta i dåliga ställningar. Målet är att kunna arbeta länge, därför vill han säkerställa att kroppen håller.

Även utanför jobbet försöker Abdal röra på sig. Redan som barn i Syrien lärde han sig att simma, och simningen är något som han fortsätter med utanför arbetet då han simmar cirka tre kilometer varje vecka på Fyrishov.

– Jag älskar det. Jag gillar att simma och alltid gjort sedan jag var liten. Jag känner att kroppen mår bättre och blir friskare, berättar han.

Fortsätta att utveckla sig själv

Abdal har höga förväntningar på sig själv och höga mål när han utför sitt arbete. Han vill göra ett bra arbete och lämna något bra efter sig.

– ­Kunderna ska vara nöjda med mitt arbete. Såklart vill jag utveckla mig själv inom flera byggområden. Sedan vill jag se att alla mina nära och kära mår bra. Ja, det är drömmen, säger han.

Abdal är tacksam att han har kommit till Sverige och att HZ Bygg tog emot honom, först som praktikant och sedan som lärling i företaget. Han tycker att han har lärt sig mycket och fått viktig erfarenhet från kollegorna, och han är stolt över att arbeta hos HZ bygg. Abdal avslutar:

– ­Jag vill tacka för allt som jag fått av HZ. Det är alla snälla och trevliga människor som jag arbetar med.