Snickare – ett självklart val för Emil

Byggbolaget HZ Bygg i Uppsala växer. En av företagets senaste förmågor är 27-åriga Emil Wendin som började jobba på företaget i februari i år. Emils resa som tog honom till hantverksyrket började med en gymnasieutbildning med inriktning bygg och anläggning. Att Emil skulle bli snickare var inte helt otippat menar han själv. Det räcker med att titta på den egna familjen för att se att det fanns fog för yrkesvalet.

Emils resa som tog honom till hantverksyrket började med en gymnasieutbildning med inriktning bygg och anläggning. Att Emil skulle bli snickare var inte helt otippat menar han själv. Det räcker med att titta på den egna familjen för att se att det fanns fog för yrkesvalet.

– Pappa var snickare så det blev naturligt för mig att satsa på yrket när det var dags att välja utbildning. Dessutom var jag mer intresserad av att läsa ett praktiskt program i gymnasiet och då passade det mig utmärkt, berättar Emil.

Efter gymnasieutbildningen börjar man som lärling. Godkänd kvalificeringstid resulterar i att man får ett yrkesbevis och stolt kan titulera sig själv snickare och börja söka efter jobb på arbetsmarknaden. Något som inte brukar vara särskilt svårt, de flesta företag som tar in lärlingar brukar ofta erbjuda anställning efter att kvalificeringstiden är slut.

För Emils del började den resan med att han praktiserade på PR Bygg, ett byggföretag som några år senare köptes upp av HZ Bygg. Det var två byggbolag som passande väldigt bra ihop då både verksamheterna var lika varandra. Sett både ur ett arbetsmässigt och ett kulturmässigt sätt.

Roligt med varierande arbetsuppgifter

I skrivande stund går Emil på entreprenad och är med i ett renoveringsprojekt på en skola i Uppsala. Han trivs som fisken i vattnet på jobbet. Vilket beror på de varierande arbetsuppgifterna och såklart på de trevliga kollegorna.

– Det gäller inte minst om man arbetar på ett mindre företag, där uppgifterna kan variera mer. HZ Bygg har en serviceavdelning och de arbetsmoment som utförs kan skilja sig åt en hel del. Det kan vara, allt mellan himmel och jord, vilket har gjort mig till en mångsidig snickare. Det tycker jag är roligt, säger Emil.

Drömmen om att bli arbetsledare

Emil har ett stort intresse för motocross. När det för en tid sedan blev dags att köpa bostad, la Emil motocrossen på hyllan för ett tag. 

 Det är ett intresse som märks i plånboken. Just nu vill jag prioritera annat, men hoppas att kunna ta upp intresset någon gång i framtiden, berättar Emil. 

Nu ägnar sig Emil åt sin familj, snowboard och renovering av sin bostad. 

 Det som ger mest energi är att få busa med min son och ägna tid åt min familj. Det är ett gott liv jag lever, berättar Emil med ett brett leende. 

Emil drömmer om att en dag bli arbetsledare. Han rekommenderar alla som vill arbeta med händerna att söka till snickarutbildningen. Han vill tipsa om att försöka hitta en anställning på ett mindre företag när man ger sig ut i sitt yrkesverksamma liv.

På ett mindre byggföretag får du lära dig många saker och samtidigt är arbetsuppgifterna mer varierande. Förutom det praktiska får du dessutom lära dig att arbeta en hel del med grundläggande matematik för att beräkna byggmaterial och få till rätt storlekar. Men det behöver man inte vara ett mattegeni för att klara av som tur är, förklarar Emil och skrattar.

Emil hoppas att kunna ta upp motocross intresset i framtiden.