Från sportfisketurism till projektledare på HZ Bygg

Martin Andersson arbetar som projektledare på HZ Bygg. Han kommer från trakterna strax norr om Uppsala och var ursprungligen inne på en karriär inom sportfisketurism, då han gick naturprogrammet på gymnasiet i Värmland. Men väl tillbaka i Uppsala fick han ett semestervikariat på HZ Bygg, och på den vägen är det.

Möt HZ Byggs nya platschef

Under semestervikariatet 2008 och följande två år servade Martin med bland annat material, kläder och nycklar på HZ. Efter detta fick han chansen att arbeta på kontoret där han som lärling gick dubbelt med Håkan Zillén. Sina egna projekt som projektledare fick han 2012. Martin säger att erfarenheterna från gymnasietiden har givit honom förståelse för entreprenörskap och kundfokus, som han haft stor nytta av under lärlingstiden och sedan i rollen som projektledare. ”Det var också nyttigt att flytta hemifrån vid femton års ålder och få lära sig att ta hand om sig själv”, tillägger han.

Med övergripande koll på allt

Som projektledare har man mycket kundkontakt, koll på ekonomi samt agerar bollplank till platschefen. I samarbete med denne görs även projektering, ritningar, beskrivningar och stora upphandlingar och entreprenader såsom exempelvis rör, el och husstommar. Projektledaren gör även projektuppföljningar och stöttar platschefen i detta.

Utöver detta innefattar arbetet interna utvecklingsarbeten i egna system såsom uppdatering av avtalsmallar, olika organisatoriska arbetsuppgifter samt kundarbete.

”Som projektledare är det viktigt att hålla ett brett perspektiv och ha förståelse för att allt är dynamiskt och föränderligt i relationer, kunder är människor och vi är alla olika, därför får man som projektledare inte låsa sig vid en specifik idé”, säger Martin. Även när något trasslar är det viktigt att ha förmågan att få saker ur händerna. ”Byggen pausar inte, utan man måste kunna vara förutseende och produktiv, och så får man lösa problemen på vägen”, betonar han.

En bra arbetsplats med högt i tak

Det märks att Martin trivs på sin arbetsplats, då han berättar att HZ Bygg är en bra arbetsgivare där det finns många möjligheter och är högt i tak. Här finns plats för medarbetarna att få gehör för nya tankar och idéer, där det viktiga är hur man kommer fram till det gemensamma målet.

Martin själv tycker extra mycket om projekt som sticker ut lite, exempelvis något som är till riktig nytta såsom positiv påverkan på stadsmiljö eller säkerhetsskyddade projekt.

Trots att Martin verkligen gillar sitt jobb har han förstås ledigt emellanåt, och då trängs fritidsintressena med familjeliv, med sambo och två barn, på landet utanför Uppsala. Största intresset är givetvis fiske men jakt, motorer, golf, renovering, bygga spännande saker och att vara i skogen kommer inte långt efter.